Dátum: 2024 április 26. (péntek) | Ervin

hírek

Nagy hagyományú judó versenynek adunk otthont

Judo szakosztály 2019-11-09

32. Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Judo Bajnokság az UTE-ban

2019.11.10-én (vasárnap) kerül megrendezésre a 32. MEFOB az UTE Horváth István Judo teremben.
Idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (régi rendőrtiszti) közel 130 indulót nevezett, a Testnevelési Egyetem közel 90-et, a Pécsi Tudományi Egyetem kb. 30 fővel képviselteti magát. A többi magyarországi egyetemről még legalább 50 fővel érkeznek.

Érdekes története van ennek a rendezvénysorozatnak.

Dr. Galla Ferenc, aki 1953.-ban végzett az akkori Testnevelési Főiskolán (ma már Testnevelési Egyetem), rendezte meg az első Judo MEFOB-ot Magyarországon. A legnagyobb részvételt az akkori Rendőrtiszti Akadémia és a Testnevelési Egyetem biztosította, mivel sok egyetemen és főiskolán még nem volt választható sportág a Judo. Ennek eredménye az lett, hogy az 1970-es évekre a rendezvény szervezését befejezték. 

Sok év telt el mire 1989-ben Horváth István újra megrendezte a bajnokságot. Több egyetemet megkeresett, hogy indulókat toborozzon és felébressze a "Csipkerózsika" álmából a judo sportot.
Szerencsére az érdeklődés akkora lett, hogy 90-120 főt össze is tudtak toborozni több egyetemről.
Azóta folyamatosan évente ismételten megszervezik ezt a versenyt, ahol eldöntik az adott tanév egyetemi-főiskolai bajnoki címek, helyezések sorsát, a versenyszerűen sportolók és a hobbiból, amatőr szinten művelők kategóriájában. 

Ennek az eseménysorozatnak a rendezője a Magyar Judo Szövetség, akit a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség bízott meg.

A versenyen nem csak profik, de amatőrök is indulnak (valaki csak 3 judo edzésen vett részt). Nemtől, kortól és állampolgárságtól függetlenül lehet nevezni a sportolókat.

A profik közül például idei évben indul Gercsák Szabina, aki a verseny miatt utazik haza. Amint a versenynek vége, ő már indul is tovább Oszakába, a Japán Grand Slamre. 

Érdekessége a MEFOB-nak, hogy egyéni és csapat bajnokság is egyben.

Az eredményszámítása úgy alakul, hogy az indított hallgatók összesített eredményei alapján történik az egyetemi csapatverseny eredmény számítása.
Intézményenként és súlycsoportonként a négy legjobb teljesítményt nyújtó versenyző eredménye számít, akik nevezve voltak a csapatba. 

Kategóriák:
Női: -48, -52, -57, -63, -70, -78, +78 kg
(mérkőzés idő az "A" kategóriában -profi- 4-, ill. a "B" kategóriában -amatőr- 3 perc)
Férfi: -60, -66, -73, -81, -90, -100, +100 kg
(mérkőzés idő az "A" kategóriában -profi- 4-, ill. a "B" kategóriában -amatőr- 3 perc)

 

Hajrá UTE, hajrá Magyarok!

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41